Att redovisa rätt - kvitton

Vi får ibland frågor från assistenter kring hur vi vill ha kvittoredovisningen. Det händer att vi måste skicka tillbaka kvitton då det är något som saknas eller är felaktigt.

Kvittoredovisningens viktigaste punkter följer:
1. Kvitto - behöver det sägas att utan kvitto --> ingen kvittoredovisning.
Ett giltigt kvitto är ett kvitto där det framgår vad som köpts, när och var(av vilket företag) man köpt det samt vad det kostat. Ett så kallat BABS-kvitto där det bara framgår att ett betalkort använts men där det inte framgår vad som köpts godkänns inte av vår revisor och därmed inte heller av oss. Det kan ofta tyckas uppenbart vad man köpt utifrån vad företaget i fråga heter men rätt ska vara rätt. Får ni inget riktigt kvitto måste ni be om ett handskrivet kvitto där de markerade uppgifterna ovan finns med.

Det händer då och då att det inkommer kvittoredovisning utan kvitto där man har bara angett att man har gjort ett utlägg men t ex inte fått något kvitto. Tyvärr kan detta inte godkännas, i de fall man inte får kvitto måste man vid inköpstillfället be om ett handskrivet kvitto.

2. Underskrifter.
Att man har köpt något framgår givetvis på kvittot. Men att det är ett inköp gjort i tjänsten och ett godkänt inköp vet inte vi på ekonomiavdelningen eller andra granskare i form av t ex Skatteverket utan att arbetsledare eller regionchef skrivit under på kvittoredovisningen. Detta kan även kallas att arbetsledaren eller regionchefen attesterar inköpet.

3. Vem vill ha pengar?
Det kan tyckas uppenbart att det ska anges vem som gör kvittoredovisningen men ibland händer det att man missar att ange detta.

Sist men inte minst är vi på ekonomiavdelningen glada om kvitton häftas fast tydligt och fint jämte varandra på kvittoredovisningsblanketten, alltså inte fasttejpat i en klump som i exempelbilden nedan...

Kvittoredovisning

Det ska tilläggas att en stor majoritet av er som berörs av detta faktiskt är väldigt duktiga på att kvittoredovisa rätt. Ett stort tack till er, ni underlättar vår vardag här på ekonomiavdelningen!


Tänk att nu har mycket av snön härnere i Halmstad faktiskt töat bort!
Ska vi våga tro att varmare tider stundar?

/Thomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0