Dags att lägga oktober bakom sig

Mindre än 2 månader kvar till Jul! Vart tar tiden vägen egentligen?
En dag kvar av oktober. Två månader kvar av 2009. Snart dags att summera året, men inte riktigt ännu.

Idag har jag sysselsatt mig med att skicka en massa papper över landet samt att lägga ett antal överföringar och betalningar på banken. Det blir en del fakturor när man som vi finns över hela landet.

Digipass



I helgen vankas det Halloweenfester över hela landet. Hemska monster vaknar till liv och ses vandra i skog och mark. Jag hoppas att ni får en trevlig helg och att ni överlever alla eventuella monstermöten. Oftast är monsterna rätt snälla och går att muta med en handfull godis!

/Thomas

Fobi

Man kan vara rädd för mycket. Själv tycker jag inte om stora spindlar och tyckte därför att artikeln i Aftonbladet om den stora spindeln som kan äta fåglar, ödlor och fladdermöss inte var särskilt rolig läsning. Tur att den spindeln inte bor i Sverige. Man får lite skräckbilder i huvudet av spindlar stora som den i Sagan om Ringen eller liknande som kommer springande utanför fönstret på kvällen. Nu var inte spindeln i artikeln riktigt så stor men alla spindlar som är stora som eller större än en knuten näve bör undvikas om ni frågar mig!

Det finns givetvis annat att vara rädd för än stora farliga djur. I Expressen läser man i en artikel idag om att Försäkringskassan rekommenderar långtidssjukskrivna att gå med i A-kassan. Om man vid årsskiftet blir utförsäkad kan det skilja mycket i ersättning om man är medlem i A-kassan eller inte. Jag är inte avundsjuk på de som befinner sig i denna situation. Det är givetvis en annan slags rädsla än den man kan känna inför otäcka djur men likväl en rädsla om man känner tvivel inför att kunna försörja sig på bidrag och är för sjuk för att arbeta. I samhället ögon räknas man som arbetslös, inte sjuk. Det är givetvis bra om alla kan återgå till arbete. Det ska också vara målet. Men långtidssjukskriven blir man också normalt sett av en anledning och det går inte att förbise i diskussionen.

I tidningen Föräldrakraft läser vi artikel om ökningen av assistansersättningen inför 2010. Vi har nämnt det tidigare i bloggen att nästa år höjs assistansersättningen med 5 kr per timma.  I artikeln läser vi om reaktioner på just detta. En rekordlåg höjning med 5 kr och en förväntad kostnadsökning med det dubbla. Det ger givetvis en rädsla inför framtiden bland många och frågor uppstår ju också kring hur regeringen kommer att agera de år som följer. Liknande "spar-åtgärder" i form av låga ersättningshöjningar kommande år skulle innebära dråpslag för branschen personlig assistans. Än är vi inte där och man får givetvis hoppas att man inser att det är svårt att spara mer på detta område innan det är för sent!

/Thomas


Mörker över staden

Så här ljust är det när jag kommer till jobbet kring kl 8 på morgonen. Ska inte klaga för mycket. Våra kunder och anställda längre norrut tycker kanske att detta är riktigt ljust! :)

Mörkt på morgonen

Vår bransch är pappersintensiv som få andra. Det är blanketter, dokument, avtal, tidrapporter och fakturor kors och tvärs. Dokument som ska in till kommuner och Försäkringskassa över hela landet innan det går att skicka in nästa papper i form av t ex tidrapporter och så vidare. Att hålla koll på dessa papper tar sin tid. Hur Försäkringskassan och kommunerna hanterar den stora massan papper vet jag inte men mängden papper blir i deras fall helt enorm.

Allt blir väl förr eller senare digitalt men än är vi inte där!

Hoppas ni får en trevlig och bra helg! /Thomas

Avundsjuka

Nej då, inte är vi avundsjuka. Inte jag i alla fall. Om andra har det bra är jag också nöjd. Jag unnar mina medmänniskor det.... Avundsjuka är en märklig sjuka. I viss mått tror jag att det är bra. Ser man någon som lyckats med något kan man bli avundsjuk och använda det som bränsle för att själv försöka uppnå något bra. Visst kan det bli negativt om det går överstyr. Det blir dumt om man blir arg på den man är avundsjuk på, de har ju oftast inte gjort något fel.

Nu är det så att Ida-Maria är på semester i främmande land med sol och bad i stora lass. 2 långa veckor ska hon vara borta och gotta sig på stranden. Vi får se om hon bjuder på en redovisning av resan här i bloggen när hon kommer tillbaka.

Visst hade jag gärna åkt på solsemester nu när någon form av vinter närmar sig med stora steg och solen inte riktigt vill titta fram längre. Samtidigt vet jag ju att det någon gång är jag som åker på semesterresa och någon annan som är kvar på jobbet.

Så tänker man ju tyvärr sällan just när en kollega eller vän sticker iväg på roliga resor!

/Thomas

Hösten vinner väderkampen

Nu har det verkligen börjat bli kyligt på morgonen. Man får gå hemifrån lite tidigare för att skrapa rutor på bilen och slänga på sig ett par handskar för att inte frysa. Så länge det inte regnar har jag inte så mycket emot hösten. Tyvärr har det ju en tendens att regna :)

Så här är vädret här för tillfället. Lite grått och kallt helt enkelt. För övrigt är det här utsikten från ett av fönsterna i mitt och Ida-Marias kontor. Det är en jättefin utsikt över Laholmsbukten.
Tråkigt väder utanför Trade Center.

Ni ser den fina rullgardinen högst upp i bild? Vi har för vana att dra ner den när solen ligger på, alltså när utsikten gör sig som allra bäst. Det är inte skönt att arbeta vid en datorskärm när man bländas av solen! Nu när det är lite grått och solen lyser med sin frånvaro är det lättare att ha rullgardinen uppe. Det här med arbetsmiljö är en knivig fråga som alla arbetsgivare kämpar med i omgångar. Ibland kan det vara så lätt som att man sätter upp en rullgardin för att slippa undan en sämre arbetsmiljö (i form av att bländas hela dagen). Ibland krävs det större utredningar och insatser för att förbättra arbetsmiljön. I begreppet arbetsmiljö ingår det mesta av "miljön" på arbetsplatsen. T ex: Ljud, ljus, värme, kyla, fysiska hinder, saker som kan ramla, brandfara, våld, hot, mobbing osv. Allt är inte lätt att åtgärda men alla arbetsgivare har ett ansvar att förbättra och upprätthålla en god arbetsmiljö!
Oj, där kom skrivbordet med

Ida-Maria jobbar för fullt in i det sista så här på fredagen. Här i telefonmöte med regionchef Marita i Lycksele.
För ett företag som finns på många orter är det skönt med teknik ibland, annars hade det blivit oerhört mycket resande :)
Ida-Maria i telefonmöte med regionchef Marita i Lycksele

Ha en trevlig helg! /Thomas

Onsdagsfunderingar

Personlig assistans är en verksamhet som många vill uttala sig om. T ex politikerna ser summorna det kostar och vill få bukt på en kostnadsutveckling de anser vara dyr och jobbig för samhället. Visst är det kostsamt för samhället med assistans, det är inga tvivel om det. Frågan är väl snarare om det kan bli för dyrt? Vad får det kosta att erbjuda alla så goda levnadsvillkor som möjligt? Kostnaderna för personlig assistans har givetvis ökat sedan lagstiftningen kom till. Det beror knappast på att fler får funktionshinder idag utan snarare att fler inser vilka rättigheter de har. Rättigheten finns och är i sig inte särskilt omstridd, då är det svårt att klaga på att kostnaderna blir höga.

Idag är det ny fotbollsmatch efter den snöpliga förlusten mot Danmark i helgen! Även om allt (nåja, vi får väl säga det ändå) hopp om ett VM-slutspel nästa år är borta så är det ändå kul att se landskamper. Ikväll väntar Albanien. Lars Lagerbäcks förmodligen sista match som förbundskapten. Ny kapten på ingående. Skönt med förändring tänker nog många. Själv tycker jag att det ska bli kul med lite nya idéer även om vi inte ska glömma de framgångar som varit och hur vi nått dem. En bra kombination av nytt och gammalt slår oftast inte fel.

Man vet aldrig vad som händer härnäst.
Häromveckan kom det t ex en kanelbulle på posten.
En mjuk bulle

Slå dig ner i våra röda stolar...
Röda stolar

/Thomas

Här är vi

För er som inte varit och hälsat på oss i Halmstad kan ni på bilden här nedanför se huset vi sitter i. Vi huserar på våning 19. I Halmstad finns det 2 hus som med någon slags värdighet kan kalla sig höghus och det är Trade center, som vi sitter i, samt hotellet vid Eurostop som ligger vid Halmstads södra infart från E6:an. Det går med andra ord inte att missa huset vi sitter i!

Här jobbar vi!

Halmstad är en sommarstad av rang som invaderas av solsökande inlandsbor varje sommar där Tylösand nog har den största dragningskraften och det är förståeligt för det är en jättefin strand.

Men bara så ni vet så är Halmstad inte fy skam på höst och vinter heller!

/Thomas


Höstrusk

Nu har hösten verkligen kommit även till södra Sverige. Det är grått, mulet och råkallt, men ändå kan jag inte hjälpa att tycka att hösten är oerhört mysig. Tänk bara att krypa upp i en fotölj med en kopp te och en bra bok och en massa ljus runt omkring, ljuvligt! Nu har vi varken en fotölj eller någon bra bok på ekonomiavdelningen så jag får nöja mig med en kopp te. 

 

Förutom att dricka te har vi idag haft ekonomimöte och som vanligt i början av månaden finns det en lönekörning som ska göras. Precis som alltid är det flera olika moment som ska göras innan själva lönespecifikationen görs. Första momentet är att kopiera upp alla tidrapporter som kommer in, orginalet skickas till Försäkringskassan och en kopia behålls av ekonomiavdelningen.

Här har ni Thomas som för glatta livet kopierar tidrapporter



Ha en härlig höstkväll // Ida-Maria

Back at the office

Då var jag tillbaka på kontoret igen efter två intensiva dagar på Hjälpmedelsmässan i Malmö. Som jag skrivit tidigare är det ju alltid lika roligt att få vara med på olika evenemang runt om i landet och få en chans att träffa en massa härliga människor. Denna mässa var inte ett undantag, jag hade skoj från början till slut där jag stod i VH Kids montern, eller ja fram tills dess att montern skulle plockas ner i alla fall. Vi fyllde dagarna med att prata oss varma om VH Assistans, vi pratade med Vera och Herman som kom och hälsade på, vi smygåt av godiset som vi bjöd på, vi tittade på modeshow och hade lottdragning om biljetter till Disney on Ice och Melodifestivalen.




Efter två dagar på en mässa är jag lite mör i kroppen och vad passar då bättre än att åka iväg till ett Spa över helgen, jag ska se till att njuta ordentligt av både bad, mat och trevligt sällskap.

Ha en härlig helg, och se till att vara ute i det härliga höstvädret. Jag var själv ute och plockade kastanjer i veckan så nu ska det pysslas fram en dörrkrans hemma.

// Ida-Maria

RSS 2.0